2020. december 27., vasárnap

Köretek grillhez és BBQ-hoz 1.

    Köretek grillezéshez és BBQ-hoz 1.

                    




   A köreteket (sides) méltánytalanul kezelik a BBQ világában. Tudom, az USA-ban, Texas-ban , Carolina-ban, Tennessee -ben a BBQ készítésénél a hús a fontos. Tradicionálisan azt vallják, a köret elveszi a helyet a hústól. A híres BBQ join-ok is csak 2-3 fele köretet adnak ami nem is lenne baj, csak nem túl változatosak és érdekesek a köretek. Szerencsére napjainkban egyre nagyobb szerepet kapnak a köretek is a húsok mellett. Egyre színesebbé változatosabbá téve a BBQ-t. Mert a jól eltalált és készített köret csak emel a színvonalon . Szeretnék bemutatni egy pár klasszikus és egy pár új érdekes köretet és megosztani a recepteket.

   Tipikus BBQ köret a slaw, a káposzta saláta, a legismertebb a coleslaw. Rengeteg variációban készítik  A savanyúságok (pickels) is tradicionális BBQ köret  ami savasságával jól kiegészíti a nehéz zsíros húsokat .Ne feledkezzünk meg a sült babról( baked beans) amit szívesen fogyasztanak és talán még a mac & cheese ilyen, a sajtos makaróni.









          Sajtos makaróni

            (Mac & Cheese)


Először is tisztázzuk, a makaróni nem az amit nálunk makaróninak hívnak. Rövid könyök alakú csőtészta.

3 ek vaj

3 ek vaj

450ml zsíros tejszín

500 érett cheddar vagy hasonló erős ízű sajt

300g mozzarella vagy más jó zsíros sajt

300ml tejföl

200ml mayo

1 kk frissen őrölt bors

2 tk só

60g panko morzsa, vagy durvára őrölt kenyérmorzsa

150 g jalapeno savanyított

1 gerezd fokhagyma 




 




    Rakj a tűzre vízzel teli nagy mély lábast és sózd meg jól a vizet.

Melegítsd a vajat egy gyorsforralóban, keverd hozzá a lisztet, ha finoman megpirult
mehet rá a tejszín ,fűszerezd  borssal és 2-3 csipet sóval, és reszeld bele a fokhagymát. Keverd simára és ha kezd besűrűsödni mehet bele a sajt és a tejföl.        Ha elolvadt a sajt vedd le a tűzről.

Ha víz forr, rakd bele a tésztát és főzd 5-6 percig, ne főzd készre. Szűrd le a tésztát és keverd össze a sajtmártással majd keverd hozzá a majonézt és az apróra vágott jalapeno-t, kóstold meg és ízesítsd sóval borssal ha szükséges.

Halmozd egy tűzálló edénybe és szórd meg a tetejét a panko morzsával.

Mehet a szmókerbe, vagy a grillre indirekt sütésre, 150°C fokra 30 - 40 percre vagy amíg a teteje megpirul.

Húsok mellé vagy magában is fogyasztható, aki nem szereti a csípősen az hagyja ki belőle a jalapeno-t.


 


   



 Sült bab ( baked beans)


2 fej  vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

500g bab 12 órára beáztatva

2ek fűszerpaprika

1 tk Cayenne bors vagy a kedvenc chilli szószod

100g barna cukor

1 dl almaecet

7 dl paradicsom szósz

1 paradicsom konzerv, vagy ugyanennyi mennyiségű friss hámozott paradicsom

1 ek worchestire szósz

1 ek mustár

Bors, só ízlés szerint.

Valami zsiradék, én szívesen használok pirított füstölt szalonnát vagy kacsa zsírt. 











 Egy lábasban ,kipirítom a szalonna zsírját és mehet rá az apróra vágott hagyma. A hagymát lekaramellizálom, rákerülhet a fokhagyma apróra vágva, majd a só, bors a paprika és a cayenne, cukor. Következik az ecet a worchestire szósz, mustár, chilli, a paradicsomlé és a paradicsom konzerv. Szépen elkeverve mehet hozzá a bab.

Innen kezdve egyszerű ,belekerül egy tűzálló edénybe és mehet a szmókerbe vagy a grillre indirekt sütésre de tűzhelyen is készülhet . Sőt, én már főztem a offszet szmóker tűzterén is. 120 -130°C 3-4 óra alatt elkészül.Ellenőrizd közben és ha túl sűrű, vízzel pótold az elpárolgott folyadékot.



             
Káposzta saláta (coleslaw)


1 fej káposzta


2 lila hagyma

3 sárgarépa

5cl almaecet

3-4 dl majonéz

1 ek mustár

2 tk só

2 tk cukor 








    Káposztát és a hagymát összevágom a répát lereszelem, ráöntöm az ecetet, mehet rá a só és a cukor. Én mindig várok vele egy fél órát, leöntöm róla a folyadékot amit engedett. 

Én házi majonézzel készítem, de ez opcionális. A majonézt és a mustárt hozzákeverem és mehet a hűtőbe.








Kukoricakenyér (cornbread)




170g kukorica liszt

130g búza finomliszt

2 és 1/2 tk sütőpor

1 tk só

260g író, mivel nálunk nem nagyon lehet kapni én kaukázusi kefirrel helyettesítem

80g cukor

1 tojás

8ek vaj


   
  Öntöttvas serpenyőben jó készíteni, de más lapos tűzálló edény tepsi is jó hasonló méretben. Összekeverem a liszteket a sütőporral, és a sóval.

Felolvasztok 6 ek vajat, összekeverem az íróval és a tojással meg a cukorral.

Hozzákeverem a száraz hozzávalókhoz és simára keverem. A maradék 2 ek vajjal kikenem az öntöttvas serpenyőt, majd beleöntöm a kenyér keveréket.

Majd 200°C fokon sütőben vagy indirekt hőn, kamadoba vagy kettle grillen kisütöm.

A sütési idő 20-25 perc.


Ezek voltak a klasszikus receptek. Ha kíváncsiak vagytok egy két érdekes receptre akkor kövessetek és meg találjátok a BBQ köretet a második részben.



Ha tetszik a blog kövessetek itt és a facebookon és az instagramon, és írjátok le kérdéseiteket bátran!

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése