Köretek grillezéshez és BBQ-hoz 1.
A
köreteket (sides) méltánytalanul kezelik a BBQ világában. Tudom,
az USA-ban, Texas-ban , Carolina-ban, Tennessee -ben a BBQ
készítésénél a hús a fontos. Tradicionálisan azt vallják, a
köret elveszi a helyet a hústól. A híres BBQ join-ok is csak 2-3
fele köretet adnak ami nem is lenne baj, csak nem túl változatosak
és érdekesek a köretek. Szerencsére napjainkban egyre nagyobb
szerepet kapnak a köretek is a húsok mellett. Egyre színesebbé
változatosabbá téve a BBQ-t. Mert a jól eltalált és készített
köret csak emel a színvonalon . Szeretnék bemutatni egy pár
klasszikus és egy pár új érdekes köretet és megosztani a
recepteket.
Tipikus BBQ köret a slaw, a káposzta saláta, a legismertebb
a coleslaw. Rengeteg variációban készítik A savanyúságok
(pickels) is tradicionális BBQ köret ami savasságával jól
kiegészíti a nehéz zsíros húsokat .Ne feledkezzünk meg a sült
babról( baked beans) amit szívesen fogyasztanak és talán még a
mac & cheese ilyen, a sajtos makaróni.
Sajtos
makaróni
(Mac
& Cheese)
Először
is tisztázzuk, a makaróni nem az amit nálunk makaróninak hívnak.
Rövid könyök alakú csőtészta.
3
ek vaj
3
ek vaj
450ml
zsíros tejszín
500
érett cheddar vagy hasonló erős ízű sajt
300g
mozzarella vagy más jó zsíros sajt
300ml
tejföl
200ml
mayo
1
kk frissen őrölt bors
2
tk só
60g
panko morzsa, vagy durvára őrölt kenyérmorzsa
150
g jalapeno savanyított
1 gerezd fokhagyma
Rakj
a tűzre vízzel teli nagy mély lábast és sózd meg jól a
vizet.
Melegítsd
a vajat egy gyorsforralóban, keverd hozzá a lisztet, ha finoman
megpirult
mehet
rá a tejszín ,fűszerezd borssal és 2-3 csipet sóval, és
reszeld bele a fokhagymát. Keverd simára és ha kezd besűrűsödni
mehet bele a sajt és a tejföl. Ha
elolvadt a sajt vedd le a tűzről.
Ha
víz forr, rakd bele a tésztát és főzd 5-6 percig, ne főzd
készre. Szűrd le a tésztát és keverd össze a sajtmártással
majd keverd hozzá a majonézt és az apróra vágott jalapeno-t,
kóstold meg és ízesítsd sóval borssal ha szükséges.
Halmozd
egy tűzálló edénybe és szórd meg a tetejét a panko
morzsával.
Mehet
a szmókerbe, vagy a grillre indirekt sütésre, 150°C fokra 30 - 40
percre vagy amíg a teteje megpirul.
Húsok
mellé vagy magában is fogyasztható, aki nem szereti a csípősen
az hagyja ki belőle a jalapeno-t.
Sült
bab ( baked beans)
2
fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
500g bab 12
órára beáztatva
2ek fűszerpaprika
1 tk Cayenne bors
vagy a kedvenc chilli szószod
100g barna cukor
1 dl
almaecet
7 dl paradicsom szósz
1 paradicsom konzerv,
vagy ugyanennyi mennyiségű friss hámozott paradicsom
1 ek
worchestire szósz
1 ek mustár
Bors, só ízlés
szerint.
Valami zsiradék, én szívesen használok pirított
füstölt szalonnát vagy kacsa zsírt.
Egy
lábasban ,kipirítom a szalonna zsírját és mehet rá az apróra
vágott hagyma. A hagymát lekaramellizálom, rákerülhet a
fokhagyma apróra vágva, majd a só, bors a paprika és a cayenne,
cukor. Következik az ecet a worchestire szósz, mustár, chilli, a
paradicsomlé és a paradicsom konzerv. Szépen elkeverve mehet hozzá
a bab.
Innen
kezdve egyszerű ,belekerül egy tűzálló edénybe és mehet a
szmókerbe vagy a grillre indirekt sütésre de tűzhelyen is
készülhet . Sőt, én már főztem a offszet szmóker tűzterén
is. 120 -130°C 3-4 óra alatt elkészül.Ellenőrizd közben és ha
túl sűrű, vízzel pótold az elpárolgott folyadékot.
Káposzta
saláta (coleslaw)
1
fej káposzta
2
lila hagyma
3
sárgarépa
5cl
almaecet
3-4
dl majonéz
1
ek mustár
2
tk só
2
tk cukor
Káposztát és a hagymát összevágom a répát lereszelem, ráöntöm az ecetet, mehet rá a só és a cukor. Én mindig várok vele egy fél órát, leöntöm róla a folyadékot amit engedett.
Én házi majonézzel készítem, de ez opcionális. A majonézt és a mustárt hozzákeverem és mehet a hűtőbe.
170g
kukorica liszt
130g
búza finomliszt
2
és 1/2 tk sütőpor
1
tk só
260g
író, mivel nálunk nem nagyon lehet kapni én kaukázusi kefirrel
helyettesítem
80g
cukor
1
tojás
8ek
vaj
Öntöttvas serpenyőben jó készíteni, de más lapos tűzálló
edény tepsi is jó hasonló méretben. Összekeverem a liszteket a
sütőporral, és a sóval.
Felolvasztok
6 ek vajat, összekeverem az íróval és a tojással meg a
cukorral.
Hozzákeverem
a száraz hozzávalókhoz és simára keverem. A maradék 2 ek vajjal
kikenem az öntöttvas serpenyőt, majd beleöntöm a kenyér
keveréket.
Majd
200°C fokon sütőben vagy indirekt hőn, kamadoba vagy kettle
grillen kisütöm.
A
sütési idő 20-25 perc.
Ezek
voltak a klasszikus receptek. Ha kíváncsiak vagytok egy két
érdekes receptre akkor kövessetek és meg találjátok a BBQ
köretet a második részben.
Ha
tetszik a blog kövessetek itt és a facebookon és az instagramon, és írjátok le
kérdéseiteket bátran!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése